Quantcast
Channel: Tips | Schrijven voor internet
Viewing all articles
Browse latest Browse all 52

Is je nieuwe product al kansloos voor de lancering?

$
0
0

Wil je weten of je nieuwe product een succes kan worden? Check het met de radio-test. Dan weet je binnen een halve minuut of je 2 fatale fouten hebt gemaakt waardoor je product waarschijnlijk kansloos is.

radio

Ik ben een Radio 1 junkie. Bij het koken gaat altijd de radio aan. Mijn favoriete momenten: de reclameblokjes. 

Want in de radio-commercials wordt in ongeveer 15 seconden een product gepitcht. En je weet als luisteraar direct of ze dat goed of slecht doen. Misschien herken je het wel. De spot is nog niet begonnen, of je weet het al. 

Soms begin je te kreunen van ellende. Soms ga je het accent imiteren. Soms ga je de bullshit luidkeels herhalen. Daarom kook ik altijd met de keukendeur dicht, anders hebben mijn vrouw en kinderen te veel last van me. 

En soms pak je je telefoon en typ je de URL in.

Een radiospot roept dus vaak emotie op – sympathie, irritatie, vrolijkheid, kan van alles zijn. En soms kom je in actie.

Wil je weten welke emotie jouw product oproept? En welke actie? Doe dan de radio-test.

Schrijf een korte tekst over je product, voor een radiospot. Het hoeft niets creatiefs te zijn. Hou het simpel en schrijf een tekstje over je product dat je in 15 seconden kan oplezen. Even lang als een gemiddelde radio-commercial. Denk er niet te lang over na, schrijf zo snel mogelijk een eerste versie.

Vertel in die 15 seconden iets over je product dat klanten moet overtuigen. En noem de website waar ze heen moeten gaan.

Eerste versie klaar? Lees hem dan voor aan een paar mensen.

Je test daarmee heel snel 2 dingen:

  • Snappen ze het?
  • Heb ik de goede URL gekozen?

Dat zijn nameljk 2 fatale fouten die bij veel lanceringen van producten worden gemaakt:

  • Mensen snappen er geen pepernoot van hoe jij het vertelt
  • Ze verstaan je website-adres verkeerd, dus komen niet op je website

Zo herken je deze 2 fouten in een radio-commercial:

  • Je hoort een stemmetje in je hoofd dat zegt: “bla bla bla bla” (voorbeeld: de huidige Cap Gemini radio-commercial, waarin Thom Hoffman zo veel mogelijk woorden voor de buzzword bingo in 15 seconden lijkt te moeten oplezen).
  • Het website-adres of URL kun je op 3 manieren schrijven, of wordt zelfs gespeld in de radio-commercial.

Voorbeelden van promotionele tekstjes waar mensen geen pepernoot van snappen:

  • “CapGemini is wereldwijd actief als aanbieder van consulting-, technology- en outsourcingdiensten waarmee het klanten in staat stelt succesvol te transformeren en betere prestaties te realiseren.”  - Eerste zin uit CapGemini jaarverslag 2012.
  • “Uw nieuwe makelaar voor de regio. Zoekt, vindt, taxeert en bemiddelt met het oog op uw belang “ – Radio-commercial van een makelaar uit Friesland

In deze tekstjes zitten zo veel vage, abstracte woorden dat niet duidelijk is wat je nu precies doet. En of je iets anders doet dan al je concurrenten.

Succesvolle producten laten zich makkelijk doorvertellen. Het is een simpel verhaaltje. Dat zo aanstekelijk is dat iedereen de essentie goed doorvertelt aan de anderen. Anders blijft er niets van over en de 10e persoon krijgt een totaal vervormd beeld.

De bedrijfsnamen en URL’s in deze radio-commercials kun je op 3 manieren schrijven:

  • Archie, de prettigste software voor relatiebeheer en CRM” – Schrijf je dat als Archie, Argee of RG ?
  • “Op niveau uw talen spreken? Volg dan een intensieve taaltraining bij Radboud in’to languages. Ga naar into.nl – Schrijf je dat als in2.nl, into.nl of intwo.nl?

Als mensen je website aan elkaar doorvertellen, moeten ze de naam wel goed spellen. Kies dus een website-adres dat simpele woorden bevat die iedereen altijd goed spelt. Anders kost je dat gewoon bezoekers, klanten en dus geld.

UPDATE

Meer voorbeelden van namen die klanten op verschillende manieren kunnen schrijven (dit kost deze bedrijven geld):

  • Tentoo
  • Yarden 
  • Quba 
  • PossibillIT (alle 4 ingestuurd door Frank, dank je!)

Ken jij nog voorbeelden van onhandige, onuitspreekbare of hilarische namen voor bedrijven of producten? Zet ze alsjeblieft ook in de reacties!

Stel deze vragen aan je proefpersoon na het oplezen van je radio-tekst:

  • Wil je me uitleggen wat mijn bedrijf doet?
  • Schrijf het website-adres eens op?

Voer de test uit met 2 verschillende proefpersonen. Dan weet je of je marketing al duidelijk genoeg is. En of je bezoekers op je website gaat krijgen.

Succes met testen en laat me gerust weten hoe het is gegaan!

Beluister dit artikel:

Het bericht Is je nieuwe product al kansloos voor de lancering? verscheen eerst op Schrijven voor internet.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 52