Blij dat ik jullie 3 weken geleden om feedback heb gevraagd, toen ik het omslag binnenkreeg van mijn nieuwe boek…
Want jullie schoten hem aan flarden!
Niet alleen het ontwerp werkte niet. Ook de titel niet: bijna niemand snapte hem. En óók de ondertitel werd niet begrepen.
Terwijl ik dacht dat die super waren.
Ik werd eerlijk gezegd niet vrolijk van jullie 182 reacties! Toch bedankt ;-)) Het is maar goed dat ik het even aan jullie vroeg.
Dankzij jullie feedback zijn we inmiddels 5 versies verder, en is het definitieve ontwerp klaar!
Dit is de definitieve boekomslag geworden:
Dit was versie 1, die jullie afschoten:
Waar ik het meest van terugdeinsde waren deze reacties:
- Ik weet niet wat OMG betekent
- Ik weet niet wat WTF betekent
- Is dit een boek voor tienermeisjes en dramaqueens?
- Is dit boek ook voor mannen?
- Waar gaat dit boek over?
Okee dan… Ik dacht écht dat iedereen OMG en WTF dagelijks gebruikte. Is niet zo, bijna niemand kent deze afkortingen!
Wat ik zelf niet sterk vond was dat de vrouw kijkt alsof ze een verkeersongeluk ziet gebeuren terwijl ik eigenlijk een superenthousiaste blik wilde.
Plus: ik wilde géén Comic Sans. Het lettertype waar iedere ontwerper een hekel aan heeft Leuk voor het logo van een kinderdagverblijf, maar niet op een business-boek. De ontwerper had hem gebruikt op het omslag van mijn eerste boek Verleiden op internet, omdat het een stripboek-lettertype is en het een ontwerp is in pop-art-stijl, cartoon-achtig dus. Maar zodra je dat lettertype gebruikt, nemen sommige mensen je niet meer serieus.
De ontwerper Arjen Snijder van Het Noorden Communiceert en mijn uitgever Ina Boer van Van Duuren Management lazen de reacties ook en er kwam snel een versie 2 (met een typfoutje: WTH moest WTF zijn):
Mwa.
Comic Sans is dan wel verdwenen, en ik had gevraagd om die badge toe te voegen met ‘Door de auteur van Verleiden op internet – 10.000 verkocht’.
Maar verder had dit omslag ongeveer dezelfde problemen als versie 1.
We gingen op zoek naar een andere dame. Eentje die wat enthousiaster keek.
Ik bedacht ook een betere ondertitel, met daarin ‘online marketing’ om duidelijk te maken waar het boek over gaat.
Versie 3 met de nieuwe dame en de nieuwe ondertitel zie je hier:
Ook niet geschikt, vond iedereen. Dat grietje is véél te jong en kijkt een beetje blond Daar herkennen ondernemers zich niet in.
En de ondertitel was toch een beetje slap.
De uitgever bedacht toen een alternatieve titel en ondertitel:
Het Oh my God-effect – Hoe je online klanten wildenthousiast maakt
Zij vonden dit heel sterk, maar ik niet. Het lijkt te veel op mijn eerste boek:
Verleiden op internet – Hoe maak je een website onweerstaanbaar?
Ik wilde dat het duidelijker werd dat het nieuwe boek over iets heel anders gaat: over jezelf onderscheiden met unieke marketing op internet, waardoor je veel meer klanten binnenhaalt.
Tijdens een mastermind-sessie met andere internet-ondernemers kwamen we met een totaal andere titel:
Maak ze gek
Weg met dat OMG en WTF, dat niemand snapt! Deze titel is ook veel makkelijker door te vertellen dan ‘Het OMG WTF effect’, wat moeilijk uit te spreken is.
Over de ondertitel heb ik toen nog 2 nachten gedroomd. Ik werd er nerveus van dat de ontwerper al aan het werk was en ik nog niet eens wist hoe het boek precies ging heten.
Volgens mijn uitgever is dit héél normaal
Ik zocht een Hoe-ondertitel: een zinnetje dat met ‘Hoe’ begint en je nieuwsgierig maakt. Liefst met een superaantrekkelijk resultaat erin: wat levert het op om dit boek te lezen?
De ondertitel waar ik op een ochtend mee wakker werd was:
Hoe je opvallend veel klanten trekt met online marketing
Een hoe-titel met een resultaat erin, die ook nog duidelijk maakt dat het over opvallen gaat: jezelf positioneren dus. Dit is hem geworden en ik vind hem nog steeds goed.
Nu zochten we alleen nog een andere dame in pop-art-stijl.
We speurden de stockfoto-sites af en vonden niks bruikbaars. Tot we opeens een héér vonden die precies de juiste gezichtsuitdrukking had. Die werd het! Dat het plaatje als naam had ‘De vreugde van de mannelijke alcholist’ kunnen we wel door de vingers zien, toch?
Ontwerper Arjen stelde voor om ‘Oh my god! What the f#ck’ terug te laten komen in een tekstballon. Helemaal uitgeschreven en dus zonder afkortingen die niemand snapt
En uitgever Ina stelde nog voor om een uitroepteken achter de titel te zetten. Beter!
Hoe vinden jullie versie 4:
Ik vind hem zelf supercool. Alleen nog één dingetje: de tekstballon is natuurlijk een beetje stout en grofgebekt. Om dat iets af te zwakken staat er ‘f#ck’. Alleen het hekje # lijkt zo veel op de letter U dat ik toch steeds ‘fuck’ lees.
Daarom hebben we er een sterretje * van gemaakt
Dit is de definitieve voorkant van de boekomslag, hoe vind je hem geworden? Versie 5, definitieve versie:
Zet alsjeblieft even in de reacties wat je ervan vindt, ik ben enorm benieuwd natuurlijk!
Heel erg bedankt als je feedback hebt gegeven. Ik vond het erg leuk om zo samen met jullie tot een betere omslag te komen.
Het boek komt trouwens deze zomer uit: op 1 juli 2016. Een aantal ondernemers hebben het vorige week al gelezen. Ik laat je binnenkort weten wat hun oordeel was.
Het artikel Definitief boekomslag! Totaal anders, dankzij jullie feedback is oorspronkelijk verschenen op Schrijven voor internet.